Konstnärer / Jan Johansson

Jan Johansson

Jan Johansson, kristallens mästare. Den gemensamma nämnaren för Jans produkter är hur ljuset utnyttjas med hjälp av form och slipning, eller som han själv uttrycker det:

"Jag vill bearbeta kristallen. Jag vill styra ljuset. Slocknar ljuset så dör glaset."

Går man igenom de otaliga skålar, vaser, ljusstakar och annat som Jan skapat ser man verkligen ljusets spel i de minimalistiska formerna. Ingenting onödigt finns med. Ljuset, som ofta bryts med hjälp av slipning, och kristallen skapar på egen hand den starka karaktär och personlighet som varje föremål har. De stilrena formerna har fört in den fina gamla traditionen med slipad kristall i det samtida formspråket. Moderna former hindrar inte att det finns en märkbar respekt för tradition och historia. För att göra de traditionella teknikerna rättvisa har han skapat vaser i Ariel teknik där luftbubblor fångats mellan lager av färgat glas.

Ett annat exempel där han både tagit fasta på historia och nutida estetik är den nya flaskan för Renat Brännvin som han fick i uppdrag att formge 2002. Själv sade Jan att han ville ge Renat "en vacker och ren butelj med maskulina drag". Räfflorna på den välbekanta flaskan ska ha inspirerats av sandformationerna på Vätterns botten. Ännu större blev publiken då han 2005 fick uppdraget att formge priset till Eurovision Song Contest. Orrefors tillverkade priset i form av denna glasskulptur för musiktävlingen under tre år.

Jan som kom till Orrefors 1969 är ursprungligen utbildad till silversmed vid Konstfack i Stockholm. Han jobbar ofta med både glas och sten i sina skulpturer för att skapa en kontrast mellan klar kristall och massiv sten.

En lång och stadig karriär har resulterat i ett stort antal utställningar och representation på ansedda museer. Den som vill få sig högklassig svensk formgivning till livs kan besöka The Corning Museum of Glass i Corning, York eller The National Gallery of Victoria i Melbourne. Hemma i Sverige finns han representerad bland annat på Nationalmuseum i Stockholm och Sveriges Glasmuseum i Växjö.

- Kategorier
För tillfället finns inga produkter under denna rubrik.