Konstnärer / Ernst Billgren

Ernst Billgren

Ernst Billgren är en av Sveriges mest betydande nutida konstnärer. Han har gjort sig känd som en mycket mångfacetterad och älskad konstnär. Förutom att måleri och skulptur är han även aktiv inom exempelvis scenografi, litteratur, film, musik, möbeldesign och nu även glasdesign.

Sin grundläggande konstnärsutbildning genomgick han vid Valands Konsthögskola i Göteborg 1982-1987.

Ernst Billgren har designat glaskollektionen New Friends för Kosta Boda.

Projektet är ett samarbete med Kosta Bodas glasblåsare och har resulterat i limiterade upplagor i 30 exemplar av tre skålar och en vas. Serien kompletteras av sex glas och en karaff. De klassiska Billgrenska naturromantiska motiven återkommer här i form av änder, rådjur, björn och snöripa.

Han har gjort ett stort antal separata utställningar och dessutom deltagit i ett flertal samlingsutställningar. Ernst Billgren har gjort många offentliga verk och finns också representerad på flera viktiga muséer i framför allt de nordiska länderna.

Att mycket av inspirationen hämtas från sagor och mytologi märks på motiven som oftast är djur, gärna uppklädda som människor.

Så här berkriver Ernst Billgren själv serien New Friends: "-Skulpturer i glas förklädda till vaser, karaffer, barglas och skålar".

- Kategorier
För tillfället finns inga produkter under denna rubrik.