Konstnärer / Åsa Jungnelius

Åsa Jungnelius

Då Kosta Boda skulle nyanställa 2007 föll valet på Åsa Jungnelius. En konstnär som vill utmana den rådande smaken och har kallats glasfeminist. Åsa tillhör den nya generationen formgivare på Kosta Boda i Småland. Det var just i Småland som hon började sin grundliga utbildning inom glas vid Orrefors glasskola. Hon blev glasblåsare, ett yrke som kräver skicklighet, precision och känsla. Därefter bar det av till England, Kenya, Italien och USA innan hon slutligen hamnade på Konstfack i Stockholm.

Åsa har gjort sig känd för sitt suggestiva konstnärskap som genom åren resulterat i ett stort antal utställningar, vissa med konstnärkollektivet WeWorkInAFragileMaterial som hon tillhör. Innan hon knöts till Kosta Boda profilerade hon sig bland annat med jättelika läppstift i glas. Hennes syfte är att diskutera konsumtion:

"Smink har blivit statussymboler, och det vi konsumerar blir på något sätt vår identitet. Jag säger inte att det är rätt eller fel, men det är onekligen ett intressant fenomen."

För Kosta Boda har hon skapat serien Make Up, de mycket uppmärksammade nästan halvmeterhöga nagellacksflaskorna i färgat glas. Effekten av att se vanligtvis små vardagsföremål i gigantiskt format blir slående.

Hon använder stereotyper som förlaga och referens och gör uppseendeväckande kommentarer av dem. Hon inspireras av vad som betraktas som äkta eller falskt och de egenskaper som avgör ett objekts värde. Hon arbetar gärna med stereotypt laddade föremål som förlaga för att poängtera eller punktera dess vedertagna betydelse. Hennes konstnärskap rör sig kring estetiska hierarkier, "bling- bling" och mode. Verken karakteriseras ofta av en feministisk udd. I sin formgivning tolkar Åsa också sociala frågor som smak och klass. Rent utseendemässigt sett kan hennes design knappast klassificeras som skandinaviskt minimalistisk. Hon tar ut svängarna rejält och skapar spännande ting att fascineras av.

En av Åsas första uppgifter för Kosta Boda var att formge en serie för det dukade bordet. Det spännande resultatet blev serien Jackie; punkig gulddekor för matbordet där form och funktion förenas. Gigantiska skålar och vaser i skirt rosa, lila och varmt oranga färger. Formerna för tankarna tillbaka till överdådet på slott och herresäten. Till detta läggs djärva penseldrag i renaste guld. För Åsa är Jackie en mix mellan två kulturer, två tidsepoker. Formreferensen är lånad från slottsmiljöer och föremålen är gjorda för att efterlikna en "gammal stil". Men när det gäller det målade guldet är det mer rock'n'roll! Det är en typ av "action painting" där de breda yviga penseldragen gör varje skål och vas unik. Till Jackie hör också de robusta glasen, där översta kanten på glasen är konstnärligt målad med guld. Guldet ser ut som om det rinner ner över glasen. Om just dessa glas säger hon följande: "Jag vill se glasen som en kalk. Det ska vara stort och tungt. Jag gillar att förvränga proportionerna, att förvåna. Saker är inte alltid som man tror. Jag ville också att guldet skulle "rinna över", precis som drycken rinner i glaset. Det ska vara på gränsen mellan ordentligt och unikt, det gör det mer mänskligt. Glasen blir besjälade."

- Kategorier
För tillfället finns inga produkter under denna rubrik.